Výroba

Vážíme si odvedené práce, a protože náš perník vyrábíme poctivě a ručně, necháme Vám nahlédnout do naší kuchyně. 

Těsto

Před smícháním vypadá jako májová kočka 

Do těsta se přidává podle námi upraveného receptu šípkový karamel, připravený z domácího šípkového sirupu, žaludová a rakytníková mouka. 

Propracování

Ruční práce představuje téměř 100%

Začínali jsme ručním hnětením těsta na vále, které jsme už dnes nahradili míchacím strojem.

Tvar

Vzpomínka na koblihy od babičky 

Zůstala nám forma na vykrajování, která zanechává na okraji perníku krásnou krajku ... každý kousek projde našima rukama několikrát.

Pečení

Nejzajimavější část

Než se perník upeče, kontrolujeme, jak přibývá a vyskočí. Protože nám záleží na kvalitě a vzhledu, pro konečnou fázi vybíráme jen nejlepší kousky.

Náplň

Samé dobroty

Domácí švestková povidla (jako od babičky), mleté vlašské ořechy, rozinky a strouhaný perník na zahuštění. Vše promícháme a skoulíme.

Slepování

Garantujeme hmotnost

Poměr těsta a náplně kontrolujeme při slepování.

Nepovedené kousky dáváme stranou (pro případ, kdy na nás přijde mlsná).

Připraveno na balení

Ruční balení

Vše dopředu připraveno

A můžeme jet

Suroviny

K tradičnímu výrobku patří původní suroviny. My jsme recept obohatili novými ingrediencemi, které perníku dávají originalitu a současnost. 

Český evergreen

Šípek

Šípek nesměl chybět v žádné kuchyni jako jeden z nejlepších přírodních léků na imunitu. Obsahuje velké množství vitamínu C. Je vhodný k celkovému posílení organismu.

Ze sušeného šípku děláme sirup, který potom používáme k výrobě šípkového karamelu - ingredience, která nahradila v perníku původně používaný řepný sirob. 

Neotřelý

RAKYTNÍK

Je výborným pomocníkem na posílení imunity, jako ochrana před škodlivými látkami, ale je také dobrý na pleť. Obsahuje v průměru až 24krát více vitamínu C než citrón.

My pěstujeme keře rakytníku na Šumavě. Zpracováváme ho celý: šťávu na výrobu sirupu, semínka na rakytníkový olej a dužinu na mouku.

Znovu oživený

Žalud

Přestože žaludy požívají hlavně vepři a šunka z nich vyráběná je lahodná a kvalitní, v minulosti byly žaludy používané jako potravina - na výrobu mouky a levné kávy.

Kromě zajímavých nutričních hodnot mají žaludy i léčivé účinky. Jedna Řekyně tvrdí, že žaludy kromě ochrany srdce třeba zvyšují energii či regulují hladinu cukru v krvi.


Švestky

Původní odrůdu jako by jeden pohledal...

Švestky jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Jsou účinné při střevních problémech a zácpě. (zdroj: vitalia.cz)

Pro výrobu náplně vaříme vlastní povidla, bez cukru, ze sklizně v nejbližším okolí.

Rozinky

Získávají se sušením bobulí hroznového vína a jsou přirozeně sladké. Jsou bohaté na polyfenoly, antioxidanty a celou řadu minerálů. Podporují správné trávení, zvyšují hladinu železa v krvi, mají pozitivní vliv na zrak, zuby, vlasy a kosti. (zdroj: farmazdravi.cz)


Med

Med jako tekutý lék na všechno. Působí jako přírodní antibiotikum a má posilující účinky na celý organismus. Pomáhá proti nachlazení, při hojení ran, rozšiřuje cévy a snižuje tlak, zmírňuje sklerotické procesy.